Jídlo a pití ve Venezuele

Venezuelská kuchyně je velmi pestrá, chutná a někdy také ostrá. Místní obyvatelé milují maso, zeleninu, mořské plody, a také pivo. Nejlepším zážitkem je okusit čerstvé ryby, jež Vám připraví na každé pláži. Naservírují Vám úplně celou rybu pečlivě grilovanou se skvělým kořením a citronem a jako přílohu dostanete pečené plátky banánů se sýrem a bazalkou. Naprosto kouzelný kulinářský zážitek.

Národním pokrmem Venezuely je Pabellón criollo. Je to směs z černých fazolí, hovězího masa, sýru, rýže a opečeného banánu Platanos. Je to opravdová pochoutka, hlavně místní fazole jsou dokonalé. Mezi venezuelská nej patří argentinská svíčková. Připraví Vám ji ve formě obrovského chutného steaku se zeleninovým salátem a různými omáčkami. Větší dobrotu snad nikde jinde neochutnáte.

Arepas - venezuelský chléb
Arepas - venezuelský chléb

Další velkou pochutinou jsou takzvané Tequenost, což je bílý domácí sýr zabalený do tenkého těsta, které se následně opeče. Dále můžeme jmenovat závitky s mletým masem, fazolemi a sýrem nebo Tostadas, což je křupavý chléb plněný šunkou, sýrem, masem, kuřecím salátem a smetanou nebo tvarohem. Také se Vám už sbíhají sliny?

Pokud máte rádi mořské plody, nenechte si je ujít. Ryby jsou zde čerstvě vylovené a velmi chutné. Většinou Vám naservírují celou rybu, takže vynechejte předkrm. Specialitou jsou také chobotnice, ústřice, krevety nebo mušle. Kuchaři na plážích jsou specialisté na mořské plody. Například na pláži Guacuco Vám připraví dokonalou paellu frutti di mare s krevetami, mušlemi, chobotnicemi a kalamáry. Když před Vás postaví obrovskou kamennou pánev s neskutečně velkou porcí této speciality, nezoufejte. Místní paella je tak skvělá, že nebudete mít to srdce nechat jen malý kousek.

Pokud navštívíte místní supermarkety, čeká Vás neskutečné množství zboží. Snad největší problém budete mít s výběrem zeleniny. V regálech se na Vás bude usmívat několik druhů rajčat různých barev a tvarů. Všechna jsou výtečná a slaďoučká. Venezuelané milují bylinky, proto se zde budete moci vybrat z nejrůznějších druhů bazalky, oregána, šalvěje nebo známé pažitky a petržele. V lepších obchodech se nacházejí pulty, kde Vám na přání namíchají salát z Vámi požadovaných přísad a ještě k tomu přimíchají výbornou zálivku například z jogurtu a buvolího sýra nebo rajčat a bazalky. Na co si dávejte pozor je výběr salámů. V obchodech najdete různé druhy, tvary a barvy, ale ne vše Vám zachutná. Suchý salám, jež se vzhledově podobá naší Vysočině, není vůbec tak slaný a měkký, zato šunka Vás okouzlí. Okuste sušené prosciutto nebo šťavnatou kuřecí šunku s kousky oliv. Co se týče výběru sýrů, snad nikdy nešlápnete vedle. Místní poctivá mozzarela se Vám bude rozplývat na jazyku a plesnivý sýr podobný gorgonzole Vás povznese do nebeských výšin. Co Váš možná trochu zklame je sladké pečivo. Kdo má rád výraznou sladkou chuť, si přijde na své, ale klasický jemný loupák zde nenajdete. Koblihy jsou zde obrovské a polité sladkou cukrovou polevou. Zato chleba a slané rohlíky jsou zde výtečné a křupavé.

A co si dát, pokud budete mít žízeň? Vynikající je zdejší pivo Solera nebo Ice Polar. Mají menší obsah alkoholu a báječně osvěží. Na pláži určitě vyzkoušejte nápoj Merengada. Skládá se z ovocné šťávy s dužinou, mléka, cukru a zmrzliny. Dalším skvělým nápojem je Cuba Libre skládající se z originální Coca-Coly a kubánského rumu. S tímto nápojem ale opatrně, při konzumaci v horku na pláži by se Vám mohla zamotat hlava. Naprostou samozřejmostí je Piňa Colada, což je výtečný koktejl z ananasového džusu, kokosového sirupu a bílého rumu. Ve Venezuele ji umí na jedničku. Jako tečku za výbornou večeří si objednejte horkou Sambuku, což je destilát s celými kávovými zrníčky, jež Vám připomene oblíbenou chuť lékořice. Proč si dát Sambuku zrovna po večeři? Je to prosté, usnadňuje totiž trávení a vy se nebudete cítit plní. Takže Vám ještě zbude místo na sladkou tečku v podobě ovocného dortu z exotického ovoce.

Jídlo v restauraci je poměrně dražší, což svědčí také o kvalitě pokrmů a nápojů. Za večeři o všech chodech zaplatíte asi 200 až 300 korun za osobu. Jídlo na pláži je poměrně levnější, ale nebojte se, je stejně chutné. Jídlo v potravinách je všeobecně levnější než u nás. Vše, kromě mléčných výrobků. Místní jogurty jsou poctivě smetanové, husté a velmi chutné.

Jak tedy shrnout venezuelskou kuchyni tak, aby to alespoň z části vyjádřilo její rozmanitost? Ať si dáte tlustý steak se zeleninou, rybu, mořské plody, fazole nebo pizzu, čeká Vás jedinečný zážitek. Jídlo zde připravují s láskou a z těch nejlepších přísad. I obyčejná ryba zde může být ta nejdelikátnější specialita.

Během dne se popíjejí čerstvé ovocné šťávy, perlivé i neperlivé minerální vody, popř. ochucené sycené nápoje.